De Omgevingswet is een wet in Nederland die op 1 juli 2023 van kracht wordt, volgens de laatste inzichten. De wet vereenvoudigt en integreert de regels voor ruimtelijke ordening, milieu en bouwen. Het doel van de wet is om het makkelijker te maken voor burgers, bedrijven en overheden om hun plannen te realiseren, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit van de leefomgeving wordt behouden of verbeterd.
De Omgevingswet vervangt een aantal bestaande wetten, zoals de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Wet milieubeheer (Wm). De wet introduceert onder andere de omgevingsvisie, een document waarin de overheid haar visie op de toekomstige ontwikkeling van een gebied beschrijft, en de omgevingsvergunning, een vergunning waarmee diverse soorten werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.
De wet heeft ook invloed op de verantwoordelijkheden van de verschillende overheden. Zo heeft de gemeenteraad bijvoorbeeld meer bevoegdheden gekregen om ruimtelijke beslissingen te nemen en wordt de provincie minder belangrijk als het gaat om ruimtelijke ordening.
Uit de wet volgt ook een aantal verplichtingen voor de burgers en bedrijven zelf, zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning wanneer men bepaalde werkzaamheden wil uitvoeren.